Pitanja koja će vam pomoći u odabiru motorne testere

Samim tim što ste ovde i što ste želeli da pročitate ovaj tekst znači da ste u procesu traženja motorne testere koja će zadovoljiti vaše specifične potrebe. Tržište je veliko, kao i ponuda i sigurni smo da ste već naišli na puno informacija vezano za cene, kvalitet i specifikaciju uređaja – ali i dalje niste sigurni kako da napravite izbor.

Čitajte dalje, jer smo za vas izdvojili 6 pitanja na koja kada date odgovor uštedećete sebi sate traženja, jer će se rešenje nametnuti samo od sebe, drugim rečima, tačno ćete znati šta vam je potrebno, a to je prvi i najvažniji korak da to toga dođete.
Pa, da pređemo na pitanja:

1. Koliko često ću koristiti testeru? – Ovo je najvažnije pitanje koje će vam pomoći da sebe svrstate u određenu grupu kupaca. Ukoliko planirate da koristite testeru profesionalno, ako ćete raditi sa njom svakoga dana i potrebna vam je za veću količinu drva, onda je to siguran pokazatelj da treba da tražite model koji ima veliku snagu, kvalitet i pouzdanost.
Druga situacija je da testeru planirate da koristite povremeno, ili retko, želite da je imate kao dopunu svom alatu za slučaj da vam zatreba u domaćinstvu – onda se možete odlučiti i za hobi testere.

2. Kakva su drva koja planiram da sečem? – Ako već unapred znate gde ćete koristiti vašu testeru, onda treba da razmislite o tome kakva su drva sa kojima ćete raditi. Da li su tvrda ili meka? Koja je veličina drveta koje biste obarali; da li su visoka ili niska i koliki je njihov prečnik. Ove informacije će takođe da vam otkriju koliko snažan model testere vam je potreban, kao i kako da odredite dužinu vodilice i kvalitet noža. Korišćenje manje vodilice će vam omogućiti manje umaranja i efikasniji rad u domaćinstvu. Naravno, ukoliko nameravate da testeru koristite u šumskim uslovima, preporučljivo je da vodilica bude bar 50 cm. Što se tiče snage, za teže poslove preporučljivo je da bude minimum 3.0KS i jače.

3. Kakvi su zahtevi posla kojim planiram da obavljam? – Ljudi su često u zabludi da što je testera veća i teža, to je kvalitetnija što ne mora nužno da znači. Ukoliko testeru koristite za rad u vašem domaćinstvu, za manju količinu drva, mekša i manja drva, mala i ergonomična testera će biti idealna za vas, jer ćete umor svesti na minimum, i biće vam praktičnija za rad. S druge strane, sa takvom testerom ne treba da pođete u šumu i obarate velika, teška i široka stabla – tada treba da gledate i kriterijum veličine i težine testere kako bi mogla da obavlja zahtevne poslove.

4. Da li mi je važna udobnost pri korišćenju? – Ukoliko ste hobi korisnik i povremeno režete, lagana hobi testera vam neće zadati probleme. Međutim, ukoliko ste profesionalni korisnik i puno vremena provodite u ovom poslu, treba da obratite pažnju na dizajn i ergonomiju uređaja kako bi se napor i bol sveo na minimum. Pre svega važno je da testera ima nizak nivo vibracija kako ne biste oštetili ruke, i da ergonomski bude konstrusana tako da vam lepo naleže dok je držite i da se osećate stabilno i udobno.

5. Kako da znam da je motorna testera bezbedna? – Ovo je pitanje koje je važno za bilo koga ko planira da nabavi ovaj uređaj, bez obzira da li je u pitanju hobi ili profesionalno korišćenje. Testera je uređaj koji treba upotrebljavati prema preporukama proizvođača, odgovorno i savesno. Kada birate testeru, obratite pažnju da ima što više sigurnosnih karakteristika kao što su štitnici, kočnica za gas, lako dostupna komanda za zaustavljanje, obloga za ublažavanje vibracija. Bitno je da kupujete nove uređaje kod ovlašćenih prodavaca jer na taj način imate garanciju na ispravnost svih delova.

6. Čime da se vodim pri odabiru brenda/proizvođača? – Na tržištu postoji veliki broj brendova, neki su poznati više, neki manje, ali to samo po sebi ne mora značiti da ste napravili dobar ili loš izbor. Glavni parametar kojim treba da se vodite je dostupnost SERVISA I ODRŽAVANJA vašeg uređaja. U slučaju nepredviđenog kvara poželjno je da imate proverenu servisnu mrežu gde će vam brzo izaći u susret i otkloniti svaki kvar u garantnom roku.

Nadamo se da sada imate jasniju sliku kakav uređaj vam je potreban. Pogledajte našu ponudu ovde