Kako ispravno startovati motornu testeru i pripremiti je za korišćenje?

Motorna testera se razlikuje od drugih motornih uređaja jer je potrebna posebna opreznost u toku rukovanja sa njom kako biste smanjili rizik od povreda. Bilo da ste početnik u radu ili se ovim poslom bavite duže vreme, preporučuje se da uvek obratite pažnju na uputstva i preporuke proizvođača ukoliko imate novi uređaj. Pridržavajte se saveta za bezbednost i uvek (ma koliko vam se činilo da ste vešti i iskusni) koristite zaštitnu opremu.

Ono što mi preporučujemo kad je u pitanju zaštitna oprema, naročito ako koristite jaču motornu testeru poput ovog Thorp modela je šlem, zaštita za sluh i oči, radne rukavice i pantalone od čvršćeg materijala. Takođe, preporučujemo i udobnu obuću sa ojačanjem na prstima.

Prvi susret sa testerom?

Važno je da testeru držite sa obe ruke, tako da se udobno i sigurno osećate i zauzmete stabilan stav tela tako što ćete stopala postaviti čvrsto na zemlju i malo ih razdvojiti. Bitno je da imate osećaj dobre ravnoteže. Testeru držite uvek bliže drvetu koje nameravate da režete.

 

Ako želite da podesite testeru ili proverite neke njene funkcije, to uvek činite isključivo kad je motor ugašen. Dok motor radi, fokusirajte se isključivo na rezanje.

Pre nego što počnete sa radom, potrebno je da napravite nekoliko provera:

1. Proverite količinu goriva i ulja za podmazivanje lanca. Kad su Thorp testere u pitanju, odnos benzina i ulja je 50:1, dakle na 5l benzina ide 100ml ulja za mešanje. Pre sipanja dobro izmućkati kanister i pomoću levka sipati tečnost u rezervoar. Napomena: Kako bi motorna testera pravilno funkcionisala neophodno je da mešavina benzina i ulja bude sveža jer benzin vremenom isparava i gubi svojstva koja obezbeđuju pravilno sagorevanje, pa je preporuka je da ne koristite mešavinu stariju od mesec dana. Kada završite sa radom, pre skladištenja vaše testere istočite mešavinu u potpunosti i pre narednog korišćenja sipajte svežu.

2. Proverite svećice. Ispravna svećica je važna za dobro sagorevanje, a način da se ona proveri je demontaža. Očistite je ili zamenite ukoliko je potrošena. Pre kupovine nove svećice proverite u uputstvu tip svećice koji vam je potreban, a ukoliko niste sigurni najbolje je da se konsultujete sa prodavcem ili ovlašćenim serviserom.

3. Pre svake upotrebe važno je proveriti i filter vazduha – treba da bude čist. Ukoliko je filter previše zaprljan potrebno je da ga zamenite.

4. Proverite lanac – treba da bude dovoljno oštar i optimalno zategnut (to znači ni previše zategnut ni labav jer i u jednom i drugom slučaju može doći do spadanja, pucanja ili oštećenja lančanika). Manuelno možete to utvrditi tako što ćete lagano rukom uspeti da pomerate lanac. Proverite kočnicu – ukoliko je zakočena lanac ne bi smeo da se pomera.

Oštrenje i zaštita lanca:

Pored neefikasnosti, tup lanac može biti i opasan jer dodatno zagreva vodilicu i drvo. Kada se testera ne koristi, zaštitna navlaka za lanac mora obavezno biti postavljena jer u suprotnom lanac može zarđati.

Prilikom oštrenja lanca trudite se da prvo naoštrite najoštećenije rezne zube, a potom ih obeležite markerom kako biste znali koje zube ste naoštrili. Prilikom oštrenja turpijom brojite pokrete kako bi svaki rezni zub naoštrili podjednako.

Pogledajte našu ponudu Turpije i pribor za oštrenje

Odmorite tokom rada, naročito ako imate veću količinu posla!

Prilikom koriščenja motorne testere bitno je održati koncetraciju u radu i praviti pauze. Pored odmora, pauzu koristite i za proveru testere – zategnutnost lanca i stanje ulja.

Podsećamo vas da u MS JOKER online prodavnici možete pronaći veliki izbor rezervnih delova, ulja i maziva za vašu motornu testeru.