Kako da odaberete 4T ulje? Glavne karakteristike i razlike:

Ukoliko vam je zaista stalo do vašeg dvotočkaša i želite maksimalno da mu produžite vek trajanja, a vožnju učinite sigurnijom i komfornijom, bitno je da obratite pažnju koje ulje je najbolje za njega. Ulje je praktično krv morora, i kada ga sipate ono će zahvatiti sve njegove šupljine, kao i krv u ljudskom organizmu.

Neka od osnovnih dejstava ulja su smanjenje trenja između delova, čišćenje delova motora, zaštita agregata od korozije i hlađenje agregata.

Kako da znate koje ulje da odaberete?

Pre svega, važno je da prvo znate razliku između ulja i njihove karakteristike. Sastav ulja čini baza (70-95%), ostatak čine različiti aditivi (5-30%). Delimo ih na dve osnovne grupe, a to su MINERALNA I SINTETIČKA ulja i ona čine osnovu svih maziva.

Kod mineralnog ulja baza se dobija obradom sirove nafte. Prednost koju mineralna ulja imaju nad sintetičkim je cena – proces njegove proizvodnje zahteva znatno manje vreme nego što je slučaj sa sintetičkim uljima.

Ipone mineralno ulje M4 20W50 je kvalitetno ulje namenjeno 4T V-Twin motociklima starije generacije i manje kubikaže. Visoka svojstva podmazivanja smanjuju habanje svih radno pokretnih delova i produžavaju radni vek agregata. M4 je poboljšan aditivima kako bi se obezbedila izuzetna čistoća agregata, potpuna zaštita zupčanika menjača i stabilnost rada na visokim i niskim temperaturama.

Sintetička ulja se dobijaju procesom hemijskih sinteza, a neke od prednosti u odnosu na mineralna su što imaju više otpornosti na oksidaciju, višu termičku stabilnost, viši indeks viskoznosti, višu temperaturu paljenja, nižu isparljivost i manju toksičnost.

Svako ulje ima svoju namenu – na primer, mineralno nećete sipati u super sport motor koji se vrti i do 14.000 obrtaja, već ćete uzeti sintetičko jer ima Ester molekule u sebi koji su odlični pri podmazivanju i održavanju radnog veka motora.

Ester je najkvalitetnija sintetička baza i ne mogu se svi proizvođači pohvaliti da ga ima u njegovom ulju. Ester je polimer. Hemijsko jedinjenje dobijeno sintetizovanjem raznih alkohola ( propilen i etilen oksida ) i zasicenih masnih kiselina.

Svojim fizicko-hemijskim i tehnološkim karakteristikama superiorni su nad ostalim baznim uljima. Karakteristika im je visok indeks viskoznosti, izvanredna termicka stabilnost, mali otpori trenja i jedini su koji poseduju svojstvo molekula da se zalepe za metalnu površinu i na taj način je štite, a prilikom pokretanja motora delovi su već podmazani. Imaju odlicnu osobinu hladjenja.  Otporni su na starenje, a većina je i biološki razgradiva.

Nalazi se u najkvalitetnijim uljima Stroke 2R, Samourai, Scoot run 2, Stroke 4R, Katana, R4000RS.

Strucnjaci su Ester prvobitno razvili za avio industriju, a zbog njegovih jedinstvenih karakteristika  našao je primenu u auto i moto industriji.

Full Power Katana je 100% sintetika sa visokim performansama za 4-taktne spotrtske, touring i naked motocikle sa vodenim i vazdušnim hlađenjem. Katana je kreirana za sportsku vožnju, promene brzina su brze i glatke, a kvačilo zaštićeno tako da može da izdrži najveća opterećenja. Katana pruža maksimalno zadovoljstvo i uživanje. Formula „Speed & Easy Shift“ će promeniti vaše dosadašnje iskustvo u vožnji. Katana sadrži i do 10 vrsta različitih aditiva, neki od njih su deterdženti koji čiste motor, modifikatori viskoziteta, protiv korozije, protiv penušanja,

Značenje oznaka na uljima:

Po SAE specifikaciji J300 to su standardizovani brojevi u okviru kojih ulja moraju da pokažu određena fluidna, odnosno viskozna svojstva.

Oznaka W je prvo slovo od Winter, engleske reči zima. Ona označava viskozne osobine ulja na niskim temperaturama.  Meri se standardno na -18 stepeni.

Druga brojčana oznaka označava označava viskozitet ulja na radnoj temperaturi. Meri se na 100 stepeni celzijusa.

Što su brojevi niži ulje je ređe, a što su viši ulje je gušće. Zimi treba da sipamo ređe ulje u motor kako bi brže dolazilo do glave motora i podmazivalo sve vitalne delove dok leti je poželjno malo gušće.

Da li postoji nešto između mineralnog i sintetičkog ulja?

Da, i u pitanju je polusintetika – pažljivo odabrana mešavina mineralnog i polusintetičkog ulja i odlikuje se srednjom cenom između ova dva, a ima odlične karakteristike podmazivanja i očuvanja motora.

10.4 je kvalitetno polusintetičko ulje iz palete Ipone proizvoda namenjeno 4T motociklima sa vazdušnim ili vodenim hlađenjem starije generacije i motociklima manje kubikaže. Upotrebom kvalitetnih sintetičkih baza Ipone je obezbedio optimalnu zaštitu agregata i menjača od habanja. Standard JASO MA2 garantuje pouzdan rad kvačila tokom starta, ubrzanja i vožnje pri konstantnoj brzini.

Kompletnu ponudu 4 T IPONE ulja možete pogledati OVDE