Kako izabrati motornu testeru?

Kako se zima približava, polako se približava i obaveza pripreme ogrevnog drveta za predstojeću grejnu sezonu. Pored toga, može se desiti da imate i nekoliko stabala koja su stara i postoji mogućnost ugrožavanja bezbednosti pucanjem grana, pa je neophodno obaranje i uklanjanje istih. Za sve ove poslove, motorne testere su odličan alat i pravi izbor, koji može postati i neophodan u obavljanju određenih poslova. Složićete se da je lakše seći drva motornom, nego ručnom testerom.

Ono što morate znati kako bi izabrali adekvatnu motornu testeru jeste da ona mora biti u skladu sa Vašim potrebama jer na tržištu postoji veliki izbor različitih motornih testera, od onih namenjenih za hobi upotrebu, do profesionalne upotrebe u teškim uslovima.

Pri kupovini potrebno je odgovoriti na par kratkih pitanja, kako bi bili sigurni da je izabrana testera pravi izbor za Vas. U daljem tekstu iznećemo vam pitanja na koja bi trebalo da znate odgovore pre same kupovine.

Koje poslove nameravate da obavljate motornom testerom?

Veoma je važno da znate koje poslove nameravate da obavljate sa izabranom motornom testerom. Nije svejedno da li ćete motornu testeru koristiti za baštenske poslove i seču tanjih grana ili planirate da je koristite za svakodnevnu seču masivnih stabala.

Koja snaga motora Vam je potrebna?

Prvo treba znati da veličina testere ne određuje snagu. Ne mora da znači da je veća testera ujedno i jača. Osnovni parametar snage motora izražen je u konjskim snagama (KS) ili kilovatima (kW). Na osnovu iznetog, ukoliko planirate povremene, lakše poslove sa motornom testerom, najbolji izbor je motorna testera od 3KS. Ukoliko planirate zahtevnije poslove kao što je svakodnevni rad u šumi i obaranje stabala, preporuka je da testera bude preko 3KS.

Koja dužina vodilice Vam je potrebna?

Za lakše poslove dovoljno je da izaberete vodilicu koja ima dužinu između 35cm i 38cm. Za teže poslove i rad u šumi koriste se vodilice dužine 45cm. Profesionalni sekači, u zavisnosti od prirode posla, koriste vodilice dužine i do 70cm.

Da li je izbor proizvođača bitan?

Kao jedno od pitanja, postavlja se i to da li je bitno koji je brend? Izbor proizvođača možda nije bitan pri kupovini motorne testere, ali ipak u budućnosti može biti odlučujući. Na našem tržištu postoji veliki broj prodavnica i servisa koji se bave prodajom motornih testera, kao i veliki broj online prodavnica koje prodaju različite brendove. Svakako da je bitan odnos cene i kvaliteta, ali postoji još par sitnica na koje treba obratiti pažnju pri kupovini, a često ih zaboravljamo.

Važno je izabrati brend koji Vam može pružiti adekvatnu podršku u garantnom periodu. Šta ovo konkretno znači? Po Zakonu koji je propisan, imate pravo na 2 godine obavezne saobraznosti (ili jednostavno garancije), što podrazumeva adekvatno postupanje u slučaju reklamacije, kao i ovlašćen servis koji će u propisanom roku rešiti Vašu reklamaciju. Bitno je da postoji ponuda rezervnih delova i potrošnog materijala koji odgovara Vašem modelu motorne testere jer ćete u suprotnom biti primorani da ponovo kupite novu testeru. Složićete se da je ovo možda i bitnije od samog odnosa cene i kvaliteta.

Preporučujemo da pre samog čina kupovine bilo kog uređaja, proverite da li je željeni uređaj dostupan i u redovnim, ofline maloprodajnim objektima, kao i da li se dobija fiskalni račun i garantni list uz kupljeni uređaj.

Vođeni proširenim principom odnos cene i kvaliteta uz pruženu podršku, na našem shopu možete pogledati ponudu Thorp motornih testera.